• Categoria Carti Alese
  • Categoria Albume
  • Categoria Harmony
  • Categoria Carti Sul
  • Categoria Harti si Atlase
  • Categoria Poster si Posterbook
  • Categoria Obiecte de perete
  • Categoria Calendare
  • Categoria Hartie normala si Papetarie
  • Categoria Multimedia

Despre noi

 

 

Editura Paideia are logo-ul editura cartilor de cultura si este cunoscuta prin lucrarile sale de referinta, cu caracter academic si formativ; a publicat peste 500 de titluri, dintre care multe cu renume maxim: epopeile homerice, scrieri presocratice, dialoguri platoniciene, Metafizica, Politica si Categoriile lui Aristotel, Philon din Alexandria, Abelard, Bacon si Locke, Descartes, Kant si Hegel, Heidegger, Bulgakov si Berdiaev, Rilke, Borges, Derrida.

In mod firesc, Target-ul editurii este format din intelectualitatea tanara si de varsta medie, activa in viata academica sau implicata in viata culturala. Se poate spune ca in perceptie publica, Paideia este o editura necomerciala, elitara si intelectualista, care, spre deosebire de celelalte, concurente, nu face concesii cartii de consum imediat si rezista, cu toate acestea, in mod miraculos; elementul de fond, care a fidelizat acest public, este consecventa cu care s-au editat in egala masura cartile de mare valoare ale culturii europene si nationale, dar si cercetari interesante ale specialistilor romani. O bresa in directia publicului larg s-a produs prin editarea unor lucrari consacrate culturii traditionale si, in mod special si spectaculos, odata cu aparitia cartii de cultura etno-culinara "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", care in 10 ani a cunoscut trei editii de mare succes si mai multe variante in limbile franceza si engleza.

In anul 2005, la 15 ani de la fondare, s-a pus problema re-formarii editurii, avand in vedere uzurile morale si importantele schimbari in contextele socio-culturale si de piata ce trebuiau, din nou, atent evaluate. Au urmat doi ani de analiza si experimente, preliminare re-facerii structurii si imaginii editurii.

Desi reformulat, scopul major ramane acelasi: formarea unui amplu corpus de lucrari de referinta care sa cuprinda opere si carti de comentariu din cultura universala clasica si din cultura nationala; de asemenea, sa fie sustinuta, sistematic, prin colectii speciale cercetarea si creatia romaneasca in domeniile literelor, literaturii critice si disciplinelor umaniste.


Fiind fondata de universitari idealisti, Editura Paideia pledeaza pentru o productie de carte academica elevata, pentru a oferta mai coerenta si mai transparenta in aceasta directie si a contribuit, in acest sens, la infiintarea Asociatiei editorilor de carte academica si universitara, alaturi de multe din universitatile cele mai mari si mai influente din tara.

Desi are o cifra de afaceri modica, Paideia este o prezenta vie care continua sa surprinda publicul cu idei si formule deosebite: cea mai surprinzatoare este initiativa de a publica editii speciale cu note bibliofile si idei grafice novatoare.

Sirul evenimentelor editoriale pe care si le-a propus s-a deschis cu lansarea pe 2 iunie 2008, la Teatrul National, Galeria Apollo, a Tetraevangheliarului Paideia care este cea mai mare carte legata in hartie manuala din ultimul secol, in Romania. El reprezinta o  replica post-moderna a primelor tiparituri din istoria noastra si este facut sa atraga atentia asupra destinului cartii in cultura actuala. Dimensiunile sunt duse la extrem: deschis, el are aproape un metru pe latime, jumatate pe inaltime si ceva mai putin de un sfert de metru la cotor; este legat in piele si brocart italian; hartia este facuta de mana, foaie cu foaie, ceea ce individualizeaza puternic exemplarul.

Textul evangheliilor este cel agreat de BOR si urmeaza ordinea traditionala (Matei, Marcu, Luca si Ioan) avand 40 de foi cu miniaturi de epoca, intercalate potrivit; de asemenea textul poarta, la capete, frumoase gravuri ornamentale din secolul 17.

Inspiratia acestei opere a fost dusa pana la fapta dupa o munca lunga si frumoasa alaturi de pictorul Henri Mavrodin si de o echipa intru totul dedicata a editurii: redactorul Eugenia Petre si inginerul Ionut Ardelean, pentru compunerea textului si prelucrarea grafica; a lucrat manual, aratand o pricepere plina de credinta, legatoreasa de arta Irina Mirea, asistata de maistrul specialist Traian Nedea; cu mici operatii si contributii ingenioase au intervenit studentul in filosofie Bogdan Albei si Dan Bodea (factor Paideia). Aceasta lucrare va fi urmata de altele la fel de pretentioase si, poate, pretioase: Craii de Curtea Veche, Carmina Burana, o antologie Anton Pann.

Interesant pentru lumea in care traim este ca aceste carti vin dintr-un vis.


Pagina principalăPagina principală